Teknoloji

TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında desteklenecek 12 yüksek teknoloji platformu açıklandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında 2021 yılında açtıkları davette 12 platformu destekleme kararı aldıklarını belirterek, “Bu kapsamda 1.279 araştırmacı ve 111 bursiyeri destekleyeceğiz. 12 platformumuz döngüsel ekonomi, akıllı şehirler, elektrikli araçlar ve pil teknolojileri, nanoteknoloji, gıda, arz güvenliği, sürdürülebilir tarım teknolojileri ve nöroteknoloji gibi araştırma alanlarında faaliyetler yürütecek.” söz konusu.

Yükseköğretim kurumlarının araştırma altyapılarının Ar-Ge, tasarım merkezleri ve kamu Ar-Ge birimleri ile iş birliği içinde uzmanlaşarak uzmanlaşmasını sağlamak ve bir mükemmeliyet merkezi haline gelmesi ve transfer edilmesi amacıyla oluşturulan TÜBİTAK 1004-Center of Excellence Foundation Programı özel departmana geliştirdikleri çalışmalar ve teknolojiler devam etmektedir.

Program kapsamında yeni patentler verilmesi, yerli ve milli çalışmaların geliştirilmesi ve Türkiye’nin uluslararası platformlarda rekabet gücünün artırılması amacıyla “TÜBİTAK 1004 Programı-Yüksek Teknoloji Platformları” çağrısı yapıldı.

Programın ikinci çağrısı kapsamında desteklenen 12 platform, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları Deneyim Paylaşımı ve Tanıtım Töreni’nde açıklandı.

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TEKNOFEST kapsamında bu keyifli etkinliği gerçekleştirdiklerini belirterek, “Harika bir TEKNOFEST. Dün 600 binin üzerinde ziyaretçi ağırladık. Bugün rekor kırmayı hedefliyoruz. Toplantıya biraz geç kaldım kusura bakmayın. Yollar kapalı olduğu için trafik sıkışık. Motorcu arkadaşımızın sırtına binip bu şekilde buraya gelebildim.” söz konusu.

Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi rehberliğinde büyük adımlar atmaya devam ettiğini kaydeden Varank, şunları kaydetti: Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden ilk Türk yolcuların duyurusu, Türkiye’nin pil üretim kampüsünün temellerinin atılması, Yeni Altay tankının Dünya’ya teslimi Testler için Türk Silahlı Kuvvetleri, TÜBİTAK Aşısı ve İlaç Geliştirme Yerleşkesi’nin açılışı ve IMECE’nin uzaya fırlatılması için.

Varank, her zaman olduğu gibi başarılarını kamuoyu ile paylaşmaya devam ettiklerini, çalışma ve hizmet politikalarını sürdürdüklerini belirterek, “‘Türkiye yüksek teknolojide, katma değerli’ diyenlere rağmen daha güçlü, Türkiye’nin daha müreffeh, yani Türkiye Yüzyılı’na doğru emin adımlarla ilerlemeye devam ettiğini söyledi.

“1004 Programı ülkemizin yüksek teknolojili üretimini artıracak”

Mustafa Varank, bu süreçte herkesin kritik bir role sahip olduğunu ve Türkiye’nin milli araştırma kurumu olarak TÜBİTAK’ın üzerlerindeki en büyük yükü taşıyan kurumların ortasında yer aldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün bir araya gelmemizi sağlayan 1004 Programı, TÜBİTAK’ın ülkemizin yüksek teknoloji üretimini artıracak aktif güçlendirme programlarından biridir. 1004 Programı ile kamu, sanayi ve akademiden paydaşları bir araya getiriyor, teşvik ediyor, aynı amaç doğrultusunda iş birliği yapmalarını ve onlara öncülük etmeye çalışıyoruz.Yüksek teknoloji ile ithal edilen işler yerine, teknoloji platformları ile uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek yerli işlerin geliştirilmesini sağlıyoruz.Böylece araştırma altyapılarımızın geliştirilmesini istiyoruz. kamu, özel ve üniversite Ar-Ge merkezlerini bir araya getirdiğimiz ileri teknoloji ve endüstriyel inovasyon ağları platformlarına dönüştürüyoruz. 1,5 milyar liraya yakın kaynak aktaracağız.”

Varank, bu programların kendine has yönleri olduğunu, Türkiye’de ilk kez başladıkları yönleri olduğunu, kalkınma ve başarı anlayışıyla kamu, özel sektör ve üniversite Ar-Ge merkezlerinin bir araya gelmesini istediklerini belirtti.

“Daha önce desteklediğimiz platformlar bize doğru yolda olduğumuzu gösterdi”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarının, en yetkin akademik kurumlarının ve en güzide araştırmacılarının iş birliği yapmasını ve odaklanarak uzmanlaşmasını istediklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu uzmanlıkta geliştirdikleri iş veya teknolojiyi ticari olarak özel sektöre aktarmalarını mutlaka istiyoruz. Kamu, sanayi ve akademik paydaşlar burada bir araya geldiği için birbirinden bağımsız çalışan birebir çalışmaların önüne geçiyoruz. Yani kamu kaynaklarının aynı iş içinde farklı yerlerde harcanmasının önüne geçilmiş oluyor” diye konuştu. . Geliştirilen yerli ve milli çalışmaların yanı sıra desteklenen araştırmacı ve kursiyerler sayesinde insan kaynağımızın yüksek teknoloji alanlarında çalışma kapasitesini de artırıyoruz.”

TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında bugüne kadar iki çağrı yaptıklarını ve 2018’deki ilk çağrıda toplam 8 platformu destekleme kararı aldıklarını hatırlatan Varank, “14 üniversite, 19 özel kurum, 2 kamu Ar-Ge enstitüsü ve 4 Ar-Ge ve bu platformlarda 984 araştırmacı ve 536 bursiyeri destekliyoruz.Çalışma alanlarımız arasında kansere özel ilaçlar, yüksek verimli silikon bazlı güneş pili üretimi, nanomalzemeler, hücresel tedavi artefaktları ve klinik uygulamalar gibi geleceğin teknolojileri yer alıyor. yarısı tamamlanan bu platformlar, geliştirmeye başladıkları çalışmalar ve teknolojilerle doğru yolda olduğumuzu bize şimdiden gösterdi.” ifadeleri kullandı.

“Program kapsamında 1.279 araştırmacı ve 111 bursiyeri destekleyeceğiz”

Mustafa Varank, 2021 yılında açtıkları çağrıda 12 platformu destekleme kararı aldıklarını belirterek, burada üniversiteler, özel sektör, kamu, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinden oluşan 77 kurum ve kuruluşun görev alacağını belirtti.

Program kapsamında bin 279 araştırmacı ve 111 akademisyene destek vereceklerini belirten Varank, şu bilgileri verdi:

Döngüsel ekonomi, akıllı şehirler, elektrikli araçlar ve pil teknolojileri, nanoteknoloji, gıda arz güvenliği, sürdürülebilir tarım teknolojileri, nöroteknoloji alanlarında 12 platformumuz faaliyet gösterecek. Türkiye’nin ihtiyacı olan teknolojileri karşılıyor. Başrol oynayacaklar. Türk Yüzyılının lokomotifi olacak yüksek teknoloji çalışmalarında rol oynayan tüm paydaşlarımızı bu vesileyle kutluyorum.”

“Yarın ikinci Yapay Zeka Ekosistemi davetine gidiyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, sürdürülebilir bir yapay zeka ekosistemi oluşturduklarını ve TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü’nü kurduklarını, ardından ekosistemi ileriye taşımak için tüm paydaşları aynı anda harekete geçirecek yeni yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu belirlediklerini belirtti.

Buna özgün bir destek modeli olarak tasarladıkları Yapay Zeka Ekosistem Davetiyesini geçen yıl başlattıklarını hatırlatan Varank, ilk kez hayata geçirdikleri bu kuruluş modeli ile geliştiren, üreten ve bilgiye ihtiyaç duyan tarafları buluşturduklarını söyledi. üretim, finansman, iklim değişikliği konularında sektöre bu daveti açtıklarını belirtti. tarım ve gıda alanlarını öncelikli alanlar olarak belirlediklerini bildirdi.

Davet kapsamında 10 konsorsiyuma destek vermeye başladıklarını, anın prestijiyle takviye miktarının 20 milyon liraya ulaştığını belirten Varank, şunları kaydetti:

“Yoğun ilgi gören bu yapay zeka davetimizin ikincisini yarının prestijiyle akıllı eğitim teknolojilerini de ekleyerek açıyoruz. Bu geleneksel daveti diğerlerinden ayıran değerli özellikler var. Bu davetin temelinde de bu var. Bir yandan yapay zeka analizlerine ihtiyaç duyan bir kamu sektörü bir kurum olurken diğer yandan bu müşteri kuruma hizmet edecek ve ihtiyaç duyulan analizleri geliştirecek teknoloji firmaları, teknoloji sağlayıcıları veya üniversiteler olacaktır. yarın itibarı ile kamuoyunun karşısına çıkacak bir yapay zeka ekosistemine davet ediyoruz. Bunları geliştireceğiz ve inşallah Türkiye’de ve dünyada çok keyifli projelere örnek olacak yapay zeka analizlerini hep birlikte yapacağız.”

“Araştırmacı arkadaşların seçmeli burslarının %50’si TÜBİTAK’tan”

Mustafa Varank, araştırmacı insan kaynakları için önemli bir müjdeyi de kamuoyu ile paylaşmak istediğini belirterek, “Bir kurumda çalışmadan bizden burs alan doktora ve doktora sonrası araştırmacılarla karşılaştığımızda hep bize anlattığı bir sorun vardı. ‘Sayın Bakanım sizden burs alıyoruz ciddi çalışmalar yapıyoruz ama sigortamız başlamıyor buna bir çözüm bulur musunuz?’ Biz de arkadaşlarımızla oturup bir analiz geliştirdik, bundan böyle burs almadan sadece geçimini sağlayan araştırmacılarımızın isteğe bağlı sigortalarının yüzde 50’sini TÜBİTAK olarak biz ödeyeceğiz. Bu sayede arkadaşlarımız emekliliğine bir nebze de olsa katkıda bulunacak, Biz de katkı sağlamış olacağız.Böylece bizden her zaman talep ettikleri emeklilik süreçleri başlamış olacak.” dedi.

“TÜBİTAK 1004 Programı, Türkiye’deki ekosistemin dönüşümü için değerli bir fırsat”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK 1004 Programını Türkiye’deki ekosistemin dönüşümü için önemli bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.

Mandal, bu programın Türkiye’nin ihtiyacı olan yüksek teknoloji alanlarında açıldığını belirterek, “1004 Programını yürütürken, TÜBİTAK’ın diğer güçlendirme programlarıyla da bir aile oluşturmaya çalışıyoruz. Bu nedenle ekosistemi değiştirirken çok değerli olduğunu düşünüyoruz. ” söz konusu.

Desteklenecek 12 platform açıklandı

TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında desteklenecek 12 yüksek teknoloji platformu şöyle:

“Uludağ Üniversitesi (BATEG)/Elektrikli Araçlar İçin Batarya Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Platformu. İTÜ/Çevreye Uyumlu Sürdürülebilir İleri Araç Teknolojileri Platformu. Erciyes Üniversitesi (S-ATP)/Türkiye Tarımsal Üretimde Küresel İklim Değişikliği ile Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu. Ankara Üniversite/ Tr.Aqua: Gıda Tedarik Güvenliği Çerçevesinde Su İşlerinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Uygulamalar Platformu SUNUM (LignoNano)/Sürdürülebilir Döngüsel ekonomi Gelişmiş Katma Maliyetli Nanoteknolojik Araçlar ve Sistemler Platformu. ODTÜ MEMS- Maestro/Mikro Tıp Teknolojileri Platformu. Hacettepe Üniversitesi/Sağlıklı Yaşam İçin Yeni Nesil Biyomalzeme Teknolojileri Araştırma Ağı Platformu. İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi/Nöron Hasarından Kaynaklanan Hastalıkların Teşhisi, Tedavisi ve İzlenmesine Yönelik Biyobelirteç ve İleri Teknolojik Uyarı Sistemlerinin Geliştirilmesi. Boğaziçi Üniversitesi/İnsan İşlevini Tehdit Eden Zorluklara Karşı Nöroteknolojik Analiz Platformu. IBG/Ulusal Önleme ve Tedavi Platformu. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (Kuantay)/Kuantum Çağlayan Lazerler, Cihazlar ve Uygulamalar Platformu. ODTÜ (SUIT)/Sürdürülebilir Şehirler İçin İleri Teknolojiler Platformu.”

Törene Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Yusuf Baran, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, TOBB Ekonomi Üniversitesi ve Teknoloji Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Nuri Aydın ve ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Necdet Ünüvar, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (IUC) Rektörü Prof.Dr.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort